Otvoritev DEKD 2020, 25. 9. 2020

V petek, 25 .septembra so se v Semiču začeli 30. Dnevi evropske kulturne dediščine / European heritage Days in Slovenia pod sloganom: "SPOZNAJ?, VARUJ? OHRANI"
 
V Muzejski hiši Semič sta se odvila dogodka pod imenom Arheološki peskovnik in Kongerija. Pri prvem so učenci spoznali prazgodovino Semiča z okolico, pri drugem dogodku so otroci na delavnici naredili vsak svoj odtis kongerije na papirnato vrečko. 
V prostorih Kuhinje DanKüchen Bela krajina so članice Društva kmečkih žena Metlika izvedle delavnico peke evropsko zaščitene belokranjske pogače in proste povitice.
V KC Semič - TIC Semič je potekal prikaz polstenja volne z razstavo pod vodstvom Društva kmečnih žena Adlešiči. Prav tako je v Kulturnem centru Semič potekal prikaz ličkanja, kot so ga poznali nekoč. Prikaz in delavnico so izvedle članice društva kmečkih žena Črnomelj.
Na učnem vrtu Dr. Derganca smo spoznali razne sadne vrste in sorte sadja, pomen travniških sadovnjakov in pomen lokalne oskrbe in uživanje sadja. Delavnico je vodil Janez Gačnik.
Sočasno z ostalimi dogodki je potekal voden pohod po trškem jedru Semiča katerega namen je bil spoznavanje skrivnosti semiških hiš.
 
Osrednja prireditev je potekala v KC Semič - TIC Semič ob 11. uri brez gledalcev. Neposredni prenos je potekal preko Youtube. Prireditev si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=kpOre4Elido
Gledalce je nagovorila županja Občine Semič, Polona Kambič, direktor Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Jernej Hudolin ter častna gostja dr. Jelka Pirkovič, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorat za kulturno dediščino. Prireditev je povezovala Kristina Sepaher.
Na prireditvi so nastopili učenci Dejan Kastelec, Gašper Denčič, Tinkara Ogulin in Neja Štukelj iz OŠ Belokranjskega odreda Semič. Nastopila je tudi Eva Jarc, članica mladinske skupine Zavod Mošnice, Einrichtung Moschnitze, harmonikar Slavko Plut ter Anton Poč je zaigral na bršljanov list. 
Tereza Tomaževič, Olga Špringer in Tončka Stezinar so odigrale skeč z naslovom "Ko lektrike sfali" katerega si lahko v originalu ogledate Youtube strani Občine Semič: https://www.youtube.com/watch?v=XgN4rHJyy8k